RYNKOR, VAD KAN DU GÖRA ÅT DEM?

Med ökande ålder förlorar vår hud sin elasticitet. På grund av den naturliga åldringsprocessen blir huden slappare och det skapas linjer och rynkor.

Dessutom är externa faktorer ansvariga för rynkor. Dessa kan medvetet påverkas. Så det finns sätt att minska rynkor. I den här artikeln kommer du att ta reda på vilka metoder som hjälper mot rynkor och hur de uppstår i första hand.

VARFÖR FÅR JAG RYNKOR?

Precis som alla våra organ åldras också vår hud. Rynkor är ett tecken på den naturliga åldringsprocessen som var och en av oss går igenom. För vissa är processen synlig tidigare, för andra senare. Det beror på flera faktorer.

Å ena sidan bestämmer våra gener hur snabbt vi åldras. Å andra sidan påskyndar vissa levnadsförhållanden bildandet av rynkor. Rökare, till exempel, tenderar att få rynkor tidigare.

Den naturliga åldringsprocessen börjar vid 25 års ålder. Från och med nu blir vår hud lite tunnare varje år. Ju tunnade den blir, desto mindre elastisk är den. Dessutom kan inte så mycket vatten lagras längre.

I ung ålder är huden fortfarande tjock och fyllig. Detta beror på de aktiva hudcellerna och fuktförvaringen. Cellerna i ytan av huden regenereras regelbundet och producerar hyaluronsyra och kollagenfibrer. Dessa ämnen säkerställer elastisk, slät hud och lagrar fukt.

Med tiden sänks cellförnyelsen och huden blir tunnare. Eftersom näringsämnen produceras mindre ofta tappar huden sin elasticitet. Ju äldre du blir, desto längre tid tar det för hyaluronsyra och kollagen att reproduceras igen. Med det blir huden slak och rynkor visas.

Vanligtvis är de naturliga rynkorna fina och blir inte särskilt djupa. Det finns dock vissa externa faktorer som intensifierar rynkbildning.
UV-strålar, alkohol och nikotin, till exempel, bidrar till yttre hudåldring.

VAD FRÄMJAR RYNKOR?

De vanligaste orsakerna till rynkig hud är nikotin och UV-strålning. Framför allt kommer oskyddat solbad att märkas i ålderdomen. Solens strålar orsakar pigmentfläckar och säkerställer en läderliknande hud.

Andra utlösare för djupa rynkor är hög alkoholkonsumtion, diet med låg vitaminer, stress och sömnbrist.

Hur vi sover orsakar också rynkor. Särskilt människor som gillar att sova på magen har fortfarande märken i ansiktet nästa dag. Dessa kan bli rynkor med åldern.

De så kallade ”skrattlinjerna” orsakas av våra ansiktsuttryck. Ansiktsmuskulaturens rörelse deformerar regelbundet huden. Så snart det tappar sin elasticitet, bildas rynkor i dessa förformade intryck.

Men du ska inte sluta skratta! Forskare har bevisat att skrattlinjer är attraktiva.

VILKA TYPER AV RYNKOR FINNS DET?

Det finns tre typer av ansiktsrynkor:

  • Atropiska rynkor
  • Uttrycks rynkor
  • Elastiska rynkor

ATROPISKA RYNKOR

Dessa rynkor orsakas av tyngdkraftsverkan i kombination med slapp hud. Det skulle till exempel vara den så kallade ”sorgvecket” mellan näsvingen och munhörnan.

UTTRYCKS RYNKOR

Här är ansiktsmusklernas rörelse orsaken. Så här skapas en ”rynkad linje” på pannan.

ELASTISKA VECK

Dessa rynkor bildas runt munnen, kinderna, hakan och pannan. De utlöses av exponering för solljus och nikotin.

KAN JAG FÖRHINDRA ATT RYNKOR BILDAS?

Rynkor är en del av den naturliga åldringsprocessen. Så du kan inte förhindra det. Men du kan begränsa de yttre faktorerna och därmed lindra rynkor.
Att äta en hälsosam kost, träna och dricka tillräckligt med vatten hjälper till att minimera rynkor. I allmänhet förhindrar en hälsosam livsstil djupa rynkor.

Den rätta hudvården är också viktigt. Huden tappar fukt med åldern. Om du lägger till dessa med hjälp av hudvårdsprodukter blir huden mindre slack.

Undvik också för mycket stress. Permanenta överdrivna krav och sömnbrist får huden att åldras snabbare.

En bra antirynkbehandling är en professionell ansiktsbehandling. Dermapen behandling slipar försiktigt bort det övre lagret av hud och döda flingor. Detta stimulerar cellförnyelse och huden regenererar. Detta skapar en yngre och friskare hud med utjämnade rynkor.

Med mikronålning stimuleras huden med fina nålstick. Hudförnyelsen stimuleras av de små stygnen. Den huden förnyar sig snabbare, slätar ut och vitaliserar sig själv. Detta säkerställer en fast, ung hy.

Kontakta oss om du är intresserad av en dermapen behandling i Göteborg!